Forum

Powrót materiały równoważne na etapie realizacji umowy

M.

Marta .....

2

Przetarg nieograniczony - robota budowlana.
W SIWZ określiłam parametry styropianu, tj. grubość i współczynnik lambda, bez podania producenta.
Na etapie realizacji wykonawca zwraca się z prośbą o zastosowanie styropianu o innej grubości i innym współczynniku, argumentując lepszymi parametrami przenikania ciepła niż ten założony w SIWZ. Czy mogę mu na to pozwolić, czy mam żądać dowodów, np. obliczeń? W SIWZ mam zapis, że Wykonawca może użyć materiałów równoważnych, nie gorszych niż w OPZ, ale tylko gdy w OPZ pojawi się nazwa własna producenta. A co w przypadku, jak nie ma nazwy producenta, tylko wskazane konkretne parametry produktu, a w SIWZ nie mam zapisu, że są one parametrami minimalnymi i można zastosować lepsze? Czy musi być taki zapis, czy to się samo rozumie?
Przetarg nieograniczony - robota budowlana. W SIWZ określiłam parametry styropianu, tj. grubość i współczynnik lambda, bez podania producenta. Na etapie realizacji wykonawca zwraca się z prośbą o zastosowanie styropianu o innej grubości i innym współczynniku, argumentując lepszymi parametrami przenikania ciepła niż ten założony w SIWZ. Czy mogę mu na to pozwolić, czy mam żądać dowodów, np. obliczeń? W SIWZ mam zapis, że Wykonawca może użyć materiałów równoważnych, nie gorszych niż w OPZ, ale tylko gdy w OPZ pojawi się nazwa własna producenta. A co w przypadku, jak nie ma nazwy producenta, tylko wskazane konkretne parametry produktu, a w SIWZ nie mam zapisu, że są one parametrami minimalnymi i można zastosować lepsze? Czy musi być taki zapis, czy to się samo rozumie?
0
2019-09-18 14:18 0

B.

Beata .....

Fachowiec 310

Rozumiem, że jest już po podpisaniu umowy. Teraz należy sprawdzić na co pozwala umowa. Jeżeli jest o innych materiałach to powinien być zapis w jaki sposób Wykonawca o tym informuje i czy/co Zamawiający ocenia.
Rozumiem, że jest już po podpisaniu umowy. Teraz należy sprawdzić na co pozwala umowa. Jeżeli jest o innych materiałach to powinien być zapis w jaki sposób Wykonawca o tym informuje i czy/co Zamawiający ocenia.
0
2019-09-19 12:47 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy