Forum

Powrót Obowiązek wezwania do uzupełnienia dokumentów z art. 26 ust. 2?

M.

Malwina .....

10

Dzień dobry,
zleciliśmy przeprowadzenie postępowania na ubezpieczenie floty brokerowi. W SIWZ zapisał, że w ramach potwierdzenia warunku udziału w postępowaniu dot. kompetencji wykonawca zobowiązany jest na wezwanie przedłożyć kopie dokumentów, Broker twierdzi, że nie ma obowiązku wzywać ich do przedłożenia tej kopii, że samo oświadczeni wystarczy.
Proszę o pomoc w tej sprawie, bo sama już zwątpiłam. Wiem, że żądanie oświadczeń i dokumentów poniżej progów jest fakultatywne, ale z drugiej strony bądźmy konsekwentni, skoro czegoś wymagamy w SIWZ, to moim zdaniem później Zamawiający powinien wykonawcę wezwać do uzupełnienia.
Jeżeli Państwo znacie, to proszę o podesłanie też orzeczeń w tej sprawie.
Pozdrawiam
Dzień dobry, zleciliśmy przeprowadzenie postępowania na ubezpieczenie floty brokerowi. W SIWZ zapisał, że w ramach potwierdzenia warunku udziału w postępowaniu dot. kompetencji wykonawca zobowiązany jest na wezwanie przedłożyć kopie dokumentów, Broker twierdzi, że nie ma obowiązku wzywać ich do przedłożenia tej kopii, że samo oświadczeni wystarczy. Proszę o pomoc w tej sprawie, bo sama już zwątpiłam. Wiem, że żądanie oświadczeń i dokumentów poniżej progów jest fakultatywne, ale z drugiej strony bądźmy konsekwentni, skoro czegoś wymagamy w SIWZ, to moim zdaniem później Zamawiający powinien wykonawcę wezwać do uzupełnienia. Jeżeli Państwo znacie, to proszę o podesłanie też orzeczeń w tej sprawie. Pozdrawiam
0
2019-11-25 07:08 0

J.

Jacek .....

Fachowiec 1578

wszystkie dokumenty które zamawiający żąda od wykonawcy w SIWZ/ogłoszeniu o zamówieniu muszą być potem w postępowaniu składane, nie ma od tego wyłączenia. Przecież to naruszenie zasady uczciwej konkurencji.
wszystkie dokumenty które zamawiający żąda od wykonawcy w SIWZ/ogłoszeniu o zamówieniu muszą być potem w postępowaniu składane, nie ma od tego wyłączenia. Przecież to naruszenie zasady uczciwej konkurencji.
0
2019-11-25 07:39 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy