Forum

Powrót Umorzenie postępowania czy powtórzenie czynności

M.

Marcin .....

7

Drodzy forumowicze zwracam się do was z następującym problemem

Jako zamawiający ogłosiliśmy przetarg (tryb nieograniczony) ustalając termin otwarcia ofert na poniedziałek ( jednocześnie w związku z wypadającymi w tym okresie świętami termin odwołania od treści SIWZ oraz ogłoszenia o zamówieniu wypadał na ten sam dzień).
Wobec powyższego w godzinach porannych zostały otwarte oferty a tego samego dnia w godzinach wieczornych, jeden z wykonawców złożył odwołanie do KIO co do treści SIWZ.
W wyniku analizy treści odwołania jako zamawiający w całości przyjęliśmy zarzuty wykonawcy, a KIO umorzyło postępowanie.

Pytanie moje jest następujące czy wobec powyższego należy umorzyć postępowanie na podstawie art. 93 ust.1 pkt 7 (lub też jakiegoś innego) czy powtórzyć wszystkie czynności w tym samym postępowaniu wraz z zmiana SIWZ.

Czy umorzenie postępowania na podstawie powołanego wyżej artykułu nie naruszało by dyscypliny finansów publicznych art. 17 ust 3
„Naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego z naruszeniem przepisów o zamówieniach publicznych, określających przesłanki upoważniające do unieważnienia tego postępowania”

Z góry dziękuję za pomoc
Drodzy forumowicze zwracam się do was z następującym problemem Jako zamawiający ogłosiliśmy przetarg (tryb nieograniczony) ustalając termin otwarcia ofert na poniedziałek ( jednocześnie w związku z wypadającymi w tym okresie świętami termin odwołania od treści SIWZ oraz ogłoszenia o zamówieniu wypadał na ten sam dzień). Wobec powyższego w godzinach porannych zostały otwarte oferty a tego samego dnia w godzinach wieczornych, jeden z wykonawców złożył odwołanie do KIO co do treści SIWZ. W wyniku analizy treści odwołania jako zamawiający w całości przyjęliśmy zarzuty wykonawcy, a KIO umorzyło postępowanie. Pytanie moje jest następujące czy wobec powyższego należy umorzyć postępowanie na podstawie art. 93 ust.1 pkt 7 (lub też jakiegoś innego) czy powtórzyć wszystkie czynności w tym samym postępowaniu wraz z zmiana SIWZ. Czy umorzenie postępowania na podstawie powołanego wyżej artykułu nie naruszało by dyscypliny finansów publicznych art. 17 ust 3 „Naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego z naruszeniem przepisów o zamówieniach publicznych, określających przesłanki upoważniające do unieważnienia tego postępowania” Z góry dziękuję za pomoc
0
2019-12-19 16:04 1

NA.

Natalia A. .....

41

skoro było otwarcie ofert , uznane zostało przez was odwołanie to wg mnie należałoby unieważnić postępowanie, bo jak chcielibyście zmienić SIWZ jeżeli zmienicie coś to przecież otrzymane oferty i otwarte nie będą odpowiadały SIWZ , po za tym po otwarciu ofert już się nic nie zmienia. Wykonawca który złożył odwołanie też pewnie chciał złożyć ofertę. Wiec nie możecie dodać tej oferty przynajmniej nie zgodnie z przepisami pzp ;)
Jeżeli o mnie chodzi to nie naruszacie tego art bo macie realne przesłanki do unieważnienia.
Inną sprawa jest dlaczego ustalone zostały tak terminy żeby dopuścić do takiej sytuacji i w sumie jak skoro w biuletynowym jest 5 dni na odwołanie a w unijnym 10 dni , ale to już nieważne- widocznie dało się
skoro było otwarcie ofert , uznane zostało przez was odwołanie to wg mnie należałoby unieważnić postępowanie, bo jak chcielibyście zmienić SIWZ jeżeli zmienicie coś to przecież otrzymane oferty i otwarte nie będą odpowiadały SIWZ , po za tym po otwarciu ofert już się nic nie zmienia. Wykonawca który złożył odwołanie też pewnie chciał złożyć ofertę. Wiec nie możecie dodać tej oferty przynajmniej nie zgodnie z przepisami pzp ;) Jeżeli o mnie chodzi to nie naruszacie tego art bo macie realne przesłanki do unieważnienia. Inną sprawa jest dlaczego ustalone zostały tak terminy żeby dopuścić do takiej sytuacji i w sumie jak skoro w biuletynowym jest 5 dni na odwołanie a w unijnym 10 dni , ale to już nieważne- widocznie dało się
0
2019-12-20 11:41 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy