Forum

Powrót Zamówienie na samochody do odbioru odpadów

SI

Sebastian Imielski

0

Witam,
jako Gmina przymierzamy się do powołania spółki z o. o., która miałaby u nas zająć się odbiorem odpadów komunalnych. Aktualnie przymierzamy się do zakupu aut mających być następnie przekazanych spółce. Czy koniecznym jest zakup 3 aut - 2 "klasycznych" śmieciarek oraz auta dostawczego z HDS-em (które ma służyć do odbioru odpadów segregowanych) w jednym postępowaniu podzielonym na 3 część, czy też uzasadnione jest aby w ramach odrębnego przetargu kupić 2 śmieciarki, zaś w odrębnym auto z HDS-em? Gdyby zsumować szacunkowe wartości wszystkich 3 aut przekroczymy progi unijne. Specyfika aut jest odmienna jednak cel jakiemu mają służyć jest jeden, stąd moje pytanie czy jednak jeden przetarg unijny, czy możemy zrobić dwa przetargi nieograniczone?
Witam, jako Gmina przymierzamy się do powołania spółki z o. o., która miałaby u nas zająć się odbiorem odpadów komunalnych. Aktualnie przymierzamy się do zakupu aut mających być następnie przekazanych spółce. Czy koniecznym jest zakup 3 aut - 2 "klasycznych" śmieciarek oraz auta dostawczego z HDS-em (które ma służyć do odbioru odpadów segregowanych) w jednym postępowaniu podzielonym na 3 część, czy też uzasadnione jest aby w ramach odrębnego przetargu kupić 2 śmieciarki, zaś w odrębnym auto z HDS-em? Gdyby zsumować szacunkowe wartości wszystkich 3 aut przekroczymy progi unijne. Specyfika aut jest odmienna jednak cel jakiemu mają służyć jest jeden, stąd moje pytanie czy jednak jeden przetarg unijny, czy możemy zrobić dwa przetargi nieograniczone?
0
2020-02-11 10:28 0

J.

Jacek .....

Fachowiec 1578

Możecie zrobić 1 przetarg z podziałem na 3 części, ale możecie zrobić także 3 przetargi osobno (na każde auto), lub 2 przetargi - 1 na śmieciarki, 2 na auto dostawcze. Decyduje zamawiający. Tylko wartość szacunkowa powinna być ustalona łącznie i odpowiednio do całkowitej wartości zamówienia należy stosować odpowiednią procedurę, czyli w tym przypadku przetarg nieograniczony powyżej progów UE do każdej z części.
Możecie zrobić 1 przetarg z podziałem na 3 części, ale możecie zrobić także 3 przetargi osobno (na każde auto), lub 2 przetargi - 1 na śmieciarki, 2 na auto dostawcze. Decyduje zamawiający. Tylko wartość szacunkowa powinna być ustalona łącznie i odpowiednio do całkowitej wartości zamówienia należy stosować odpowiednią procedurę, czyli w tym przypadku przetarg nieograniczony powyżej progów UE do każdej z części.
0
2020-02-11 10:42 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy