Forum

Powrót klasyczne i sektorowe

AJ

Agnieszka Jasińska

0

Witam
Spółka, w której rozpoczęłam pracę prowadzi zakład wodociągów i kanalizacji oraz inne zakłady. W zakresie wodociągów i kanalizacji może udzielać zamówień sektorowych. W przypadku zamówień niepodzielnych typu np tutaj olej napędowy, prąd stosowane są zamówienia klasyczne. W przypadku typowego osprzętu do sieci typu wodomierze, rury itd zamówienia sektorowe. Problem zaczyna się przy inwestycjach. Czy jeżeli mam postępowanie na wykonanie dokumentacji projektowej do wykonania sieci wodociągowej (zam sektorowe) i np dokumentacji na lakiernie do zakładu odpadowego (klasyczne) to mogę udzielić tych zamówień oddzielnie i oddzielnie je szacować? Jeżeli tak to na jakiej podstawie?
Tak samo np z samochodem do czyszczenia kanalizacji (sektorowy) i śmieciarkami. Czy szacuje łącznie czy oddzielnie. Pytam bo w obu przypadkach przedmiot może być nabyty u jednego wykonawcy. Czy mógłby ktoś mi pomóc i wyjaśnić jakie przepisy mogę stosować w takich sytuacjach?
Witam Spółka, w której rozpoczęłam pracę prowadzi zakład wodociągów i kanalizacji oraz inne zakłady. W zakresie wodociągów i kanalizacji może udzielać zamówień sektorowych. W przypadku zamówień niepodzielnych typu np tutaj olej napędowy, prąd stosowane są zamówienia klasyczne. W przypadku typowego osprzętu do sieci typu wodomierze, rury itd zamówienia sektorowe. Problem zaczyna się przy inwestycjach. Czy jeżeli mam postępowanie na wykonanie dokumentacji projektowej do wykonania sieci wodociągowej (zam sektorowe) i np dokumentacji na lakiernie do zakładu odpadowego (klasyczne) to mogę udzielić tych zamówień oddzielnie i oddzielnie je szacować? Jeżeli tak to na jakiej podstawie? Tak samo np z samochodem do czyszczenia kanalizacji (sektorowy) i śmieciarkami. Czy szacuje łącznie czy oddzielnie. Pytam bo w obu przypadkach przedmiot może być nabyty u jednego wykonawcy. Czy mógłby ktoś mi pomóc i wyjaśnić jakie przepisy mogę stosować w takich sytuacjach?
0
2020-02-12 08:53 0

M.

Małgorzata .....

99

jeśli chodzi o samochody typowo dla wodociągów to absolutnie nie łączę ich ze śmieciarkami czy zamiatarkami ulicznymi, podobnie projekty dla wod-kan czy ZEC (bo u nas jeszcze ciepłownictwo występuje), nie łączę, bo wykonawcy/dostawcy mogą być ci sami, ale nie muszą. Za to olej napędowy, energię elektryczną, telefony - wszystko sumuję dla całego zakładu.
jeśli chodzi o samochody typowo dla wodociągów to absolutnie nie łączę ich ze śmieciarkami czy zamiatarkami ulicznymi, podobnie projekty dla wod-kan czy ZEC (bo u nas jeszcze ciepłownictwo występuje), nie łączę, bo wykonawcy/dostawcy mogą być ci sami, ale nie muszą. Za to olej napędowy, energię elektryczną, telefony - wszystko sumuję dla całego zakładu.
0
2020-02-12 09:07 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy