Forum

Powrót Czyn nieuczciwej konkurencji - nielegalne oprogramowanie

H.

Hubert .....

25

Witam.
Ostatnio natrafiłem na dosyć ciekawy wyrok KIO (sygnatura: KIO 1255/19) dotyczący odrzucenia oferty wykonawcy ze względu na nieuczciwą konkurencję, ponieważ Wykonawca posłużył się nielegalną wersją oprogramowania do kosztorysowania przy przygotowaniu oferty. Zastanawia mnie, czy zamawiający w przypadku żądania załączenia do oferty takiego kosztorysu (wynagrodzenie kosztorysowe) ma obowiązek każdorazowo weryfikować, czy został on przygotowany na legalnej wersji ?
Witam. Ostatnio natrafiłem na dosyć ciekawy wyrok KIO (sygnatura: KIO 1255/19) dotyczący odrzucenia oferty wykonawcy ze względu na nieuczciwą konkurencję, ponieważ Wykonawca posłużył się nielegalną wersją oprogramowania do kosztorysowania przy przygotowaniu oferty. Zastanawia mnie, czy zamawiający w przypadku żądania załączenia do oferty takiego kosztorysu (wynagrodzenie kosztorysowe) ma obowiązek każdorazowo weryfikować, czy został on przygotowany na legalnej wersji ?
0
2020-02-13 09:56 0

M.

Małgorzata .....

Fachowiec 1457

Zamawiający nie ma obowiązku badania legalności narzędzi, jakimi posługuje się wykonawca przy przygotowaniu oferty. Wyrok pewnie dotyczy sytuacji, w której zamawiający pozyskał tę informację od innego życzliwego wykonawcy. Kiedyś przy innej okazji pisałam już, że zamawiający nie jest organem ścigania i nie ma kompetencji i uprawnień do prowadzenia działań dochodzeniowych.
Zamawiający nie ma obowiązku badania legalności narzędzi, jakimi posługuje się wykonawca przy przygotowaniu oferty. Wyrok pewnie dotyczy sytuacji, w której zamawiający pozyskał tę informację od innego życzliwego wykonawcy. Kiedyś przy innej okazji pisałam już, że zamawiający nie jest organem ścigania i nie ma kompetencji i uprawnień do prowadzenia działań dochodzeniowych.
0
2020-02-13 10:10 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy