Forum

Powrót Forma papierowa a elektroniczna dokumentów wezwanych z art. 26 ust. 2

W.

Wioleta .....

2

Proszę o odpowiedź na pytanie, czy mogę w postępowaniu przetargowym (krajowym), którego otwarcie juz było, zmienić forme wezwań o dokumenty tj. oświadczenia i materiały informacyjne? Dokładniej chodzi mi o to, że w SIWZ mam wpisaną formę papierową dostarczenia dokumentów, a w obecnej sytuacji wolałabym uniknąć kontaktu z przesylkami papierowymi, a dokumenty Wykonawca mogłby przesłać na adres e-mail.
Proszę o odpowiedź na pytanie, czy mogę w postępowaniu przetargowym (krajowym), którego otwarcie juz było, zmienić forme wezwań o dokumenty tj. oświadczenia i materiały informacyjne? Dokładniej chodzi mi o to, że w SIWZ mam wpisaną formę papierową dostarczenia dokumentów, a w obecnej sytuacji wolałabym uniknąć kontaktu z przesylkami papierowymi, a dokumenty Wykonawca mogłby przesłać na adres e-mail.
0
2020-03-31 08:13 0

T.

Tomasz .....

61

Nie powinno się zmieniać zasad gry w trakcie jaj trwania (czytaj: po otwarciu ofert). Jeżeli w SIWZ wskazano tylko formę pisemną i postać papierową dokumentów - to należy tego dotrzymać.
Możliwa jest sytuacja, gdy któryś z Wykonawców nie ma podpisu elektronicznego (bo wiedział że w przedmiotowym postępowaniu mieć go nie musi) i nie jest w stanie przesłać poprawnych dokumentów.
Nie za bardzo znajdzie się wówczas podstawa do wykluczenia takiego Wykonawcy.
Nie powinno się zmieniać zasad gry w trakcie jaj trwania (czytaj: po otwarciu ofert). Jeżeli w SIWZ wskazano tylko formę pisemną i postać papierową dokumentów - to należy tego dotrzymać. Możliwa jest sytuacja, gdy któryś z Wykonawców nie ma podpisu elektronicznego (bo wiedział że w przedmiotowym postępowaniu mieć go nie musi) i nie jest w stanie przesłać poprawnych dokumentów. Nie za bardzo znajdzie się wówczas podstawa do wykluczenia takiego Wykonawcy.
0
2020-03-31 09:02 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy