Forum

Powrót KRK i ZUS - oryginały urzędowe Wykonawca ma podpisać elektronicznie po raz drugi?

M.

Michał .....

1

Dzień dobry,
Proszę o informację czy KRK i ZUS otrzymane elektronicznie (czyli oryginały) Wykonawca ma podpisać po raz wtóry? Oryginał rozumiem, że się przedstawia bez poświadczenia "za zgodność z oryginałem", co kiedyś się działo na piśmie. Zawsze do oferty przetargowej dołączało się ZUS podpisany "za zgodność...". Teraz spotkałem się z wymogiem Zamawiającego, że Wykonawca ma ten elektroniczny oryginał podpisać. Proszę o informację jak jest poprawnie i to przepis, który to stanowi, jakieś orzeczenie KIO może o tym traktuje?
Dzień dobry, Proszę o informację czy KRK i ZUS otrzymane elektronicznie (czyli oryginały) Wykonawca ma podpisać po raz wtóry? Oryginał rozumiem, że się przedstawia bez poświadczenia "za zgodność z oryginałem", co kiedyś się działo na piśmie. Zawsze do oferty przetargowej dołączało się ZUS podpisany "za zgodność...". Teraz spotkałem się z wymogiem Zamawiającego, że Wykonawca ma ten elektroniczny oryginał podpisać. Proszę o informację jak jest poprawnie i to przepis, który to stanowi, jakieś orzeczenie KIO może o tym traktuje?
0
2020-04-20 09:14 0

J.

Jacek .....

Fachowiec 1578

Plik elektroniczny z KRK i ZUS nie wymaga dodatkowego podpisu przez Wykonawcę, chyba że chodzi o zeskanowane papierowe zaświadczenie do pliku a potem podpisane przez wykonawcę elektronicznie.
Plik elektroniczny z KRK i ZUS nie wymaga dodatkowego podpisu przez Wykonawcę, chyba że chodzi o zeskanowane papierowe zaświadczenie do pliku a potem podpisane przez wykonawcę elektronicznie.
0
2020-04-20 09:51 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy