Forum

Powrót odstąpienie od decyzji zamawiającego

N.

Nina .....

26

Mam taka sytuację:
Przetarg nieograniczony na roboty (równanie dróg). Wykonawcy złożyli oferty różniące się tylko cenowo o 2 grosze. Podczas oceny ofert okazała się ze jeden z nich pomylił się (omyłka rachunkowa) o te 2 grosze. No i po dokonaniu zmiany mam 2 takie same ceny i w ramach 2 kryterium też remis. Wezwałam obu Wykonawców do złożenia ofert dodatkowych (w wezwaniu napisałam ze na podstawie art. 91.4 wzywam do złożenia ofert dodatkowych ponieważ 2 wykonawców złożył oferty przedstawiające ten sam bilans). Otwarcie jawne ma nastąpić w piątek. Niestety Wykonawca, który początkowo miał korzystną ofertę, złożył wniosek o odstąpienie od decyzji zamawiającego (jako argument podaje nierówne traktowanie i bez postawne traktowanie tych dwóch różniących się o 2 grosze na równi.
Niestety w zawiadomieniu o dodatkowej ofercie nie napisałam o oczywistej omyłce, czy to jest błąd? Co powinnam teraz zrobić?
Mam taka sytuację: Przetarg nieograniczony na roboty (równanie dróg). Wykonawcy złożyli oferty różniące się tylko cenowo o 2 grosze. Podczas oceny ofert okazała się ze jeden z nich pomylił się (omyłka rachunkowa) o te 2 grosze. No i po dokonaniu zmiany mam 2 takie same ceny i w ramach 2 kryterium też remis. Wezwałam obu Wykonawców do złożenia ofert dodatkowych (w wezwaniu napisałam ze na podstawie art. 91.4 wzywam do złożenia ofert dodatkowych ponieważ 2 wykonawców złożył oferty przedstawiające ten sam bilans). Otwarcie jawne ma nastąpić w piątek. Niestety Wykonawca, który początkowo miał korzystną ofertę, złożył wniosek o odstąpienie od decyzji zamawiającego (jako argument podaje nierówne traktowanie i bez postawne traktowanie tych dwóch różniących się o 2 grosze na równi. Niestety w zawiadomieniu o dodatkowej ofercie nie napisałam o oczywistej omyłce, czy to jest błąd? Co powinnam teraz zrobić?
0
2020-04-22 17:24 0

A.

Anna .....

Fachowiec 145

To rzeczywiście ten Wykonawca, który był korzystniejszy nie wiedział co się zadziało pomiędzy otwarciem ofert a wezwaniem do składania ofert dodatkowych. Ja bym szybko,( zanim złożą ofertę dodatkową) do pisma wywołującego napisała wyjaśnienie, w którym bym opisała że była omyłka rachunkowa i wydłużyła termin złożenia ofert dodatkowych
To rzeczywiście ten Wykonawca, który był korzystniejszy nie wiedział co się zadziało pomiędzy otwarciem ofert a wezwaniem do składania ofert dodatkowych. Ja bym szybko,( zanim złożą ofertę dodatkową) do pisma wywołującego napisała wyjaśnienie, w którym bym opisała że była omyłka rachunkowa i wydłużyła termin złożenia ofert dodatkowych
0
2020-04-22 21:54 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy