Forum

Powrót Referencje wykonawcy - wątpliwości co do ich wiarygodności

M.

Malwina .....

10

Dzień dobry, proszę o pomoc w poniższym temacie.

Prowadzę postępowanie na dostawę. Wykonawca, który złożył najkorzystniejszą ofertę przedłożył wraz z ofertą referencje od trzech innych firm. I tu zaczynają się moje wątpliwości, wiem, że referencje mają jedynie potwierdzać należyte wykonanie umowy, ale jednak. Wszystkie trzy referencje są z tego samego okresu od stycznia do grudnia, dwie z nich są na identyczną kwotę, a wszystkie trzy są identyczne co do treści. Poza tym, podmioty, które je wystawiły budzą moje wątpliwości, ponieważ są to osoby fizyczne prowadzące działalności gospodarcze. Oczywiście, wszystkie trzy znajdują się w obrębie ok trzydziestu minut drogi od siedziby wykonawcy. A odległość nasza od Wykonawcy wynosi prawie pięć godzin - w związku z tym, że będą to sukcesywne dostawy, boje się, że będziemy mieć problem z terminową dostawą. Co ciekawe wszystkie te trzy firmy oraz Wykonawca działają w tym samym zakresie, produkują te same produkty. Czy mogę wezwać Wykonawcę do wyjaśnień w tym temacie? A może poprosić o kopie faktur na dostawy tych worków?

Nie wiem jak ugryźć ten temat.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Dzień dobry, proszę o pomoc w poniższym temacie. Prowadzę postępowanie na dostawę. Wykonawca, który złożył najkorzystniejszą ofertę przedłożył wraz z ofertą referencje od trzech innych firm. I tu zaczynają się moje wątpliwości, wiem, że referencje mają jedynie potwierdzać należyte wykonanie umowy, ale jednak. Wszystkie trzy referencje są z tego samego okresu od stycznia do grudnia, dwie z nich są na identyczną kwotę, a wszystkie trzy są identyczne co do treści. Poza tym, podmioty, które je wystawiły budzą moje wątpliwości, ponieważ są to osoby fizyczne prowadzące działalności gospodarcze. Oczywiście, wszystkie trzy znajdują się w obrębie ok trzydziestu minut drogi od siedziby wykonawcy. A odległość nasza od Wykonawcy wynosi prawie pięć godzin - w związku z tym, że będą to sukcesywne dostawy, boje się, że będziemy mieć problem z terminową dostawą. Co ciekawe wszystkie te trzy firmy oraz Wykonawca działają w tym samym zakresie, produkują te same produkty. Czy mogę wezwać Wykonawcę do wyjaśnień w tym temacie? A może poprosić o kopie faktur na dostawy tych worków? Nie wiem jak ugryźć ten temat. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
0
2020-04-30 08:10 0

J.

Jacek .....

Fachowiec 1578

Zawsze można wezwać wykonawcę do złożenia wyjaśnień w ramach art. 26 ust. 4 lub 26 ust. 3.
Zawsze można wezwać wykonawcę do złożenia wyjaśnień w ramach art. 26 ust. 4 lub 26 ust. 3.
0
2020-04-30 08:22 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy