Forum

Powrót Postępowanie z dofinansowaniem zewnętrznym

M.

Malwina .....

10

Dzień dobry ponownie.
Przygotowuję się do przeprowadzenia pierwszego postępowania z zewnętrznym dofinansowaniem na remont pomieszczenia. Zastanawiam się jakie będą "utrudnienia" z tym związane i na co zwrócić szczególną uwagę. 70% tych środków pochodzi z Urzędu Miasta i Ministerstwa Kultury, pozostałe 30% to środki Zamawiającego. Nie będzie tutaj żadnego podziału na części. W związku z tym, że nigdy nie przeprowadzałam tego, to czy:
- w ogłoszeniu o zamówieniu w BZP należy zaznaczyć informację, że środki pochodzą z dofinansowań, chociaż nie są to środki z UE?
- w SIWZ należy wskazać również, że postępowanie jest dofinansowane?
- nawet jeżeli środki są już zabezpieczone w budżecie, to czy mogę i tak wpisać zastrzeżenie o unieważnieniu z art. 93 ust. 1a pzp?
- umowa również powinna zawierać odpowiednie informacje w tym temacie?
Z góry dziękuję :)
Dzień dobry ponownie. Przygotowuję się do przeprowadzenia pierwszego postępowania z zewnętrznym dofinansowaniem na remont pomieszczenia. Zastanawiam się jakie będą "utrudnienia" z tym związane i na co zwrócić szczególną uwagę. 70% tych środków pochodzi z Urzędu Miasta i Ministerstwa Kultury, pozostałe 30% to środki Zamawiającego. Nie będzie tutaj żadnego podziału na części. W związku z tym, że nigdy nie przeprowadzałam tego, to czy: - w ogłoszeniu o zamówieniu w BZP należy zaznaczyć informację, że środki pochodzą z dofinansowań, chociaż nie są to środki z UE? - w SIWZ należy wskazać również, że postępowanie jest dofinansowane? - nawet jeżeli środki są już zabezpieczone w budżecie, to czy mogę i tak wpisać zastrzeżenie o unieważnieniu z art. 93 ust. 1a pzp? - umowa również powinna zawierać odpowiednie informacje w tym temacie? Z góry dziękuję :)
0
2020-05-14 12:53 0

M.

Małgorzata .....

Fachowiec 1457

Jeśli umowa o dofinansowanie nie została zawarta, to zastrzeżenie z art. 93 ust 1a jak najbardziej można wpisać w ogłoszeniu i w SIWZ. Poza tym trzeba przygotować i przeprowadzić postępowanie zgodnie z PZP i wytycznymi instytucji dofinansowujących, jeśli wydały wytyczne dotyczące zamówień z udziałem ich środków. To powinno wystarczyć do prawidłowego przeprowadzenia postępowania i udzielenia zamówienia.
Jeśli umowa o dofinansowanie nie została zawarta, to zastrzeżenie z art. 93 ust 1a jak najbardziej można wpisać w ogłoszeniu i w SIWZ. Poza tym trzeba przygotować i przeprowadzić postępowanie zgodnie z PZP i wytycznymi instytucji dofinansowujących, jeśli wydały wytyczne dotyczące zamówień z udziałem ich środków. To powinno wystarczyć do prawidłowego przeprowadzenia postępowania i udzielenia zamówienia.
0
2020-05-14 13:23 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy