Forum

Powrót zamówienia nieprzewidywalne

G.

Grażyna .....

3

Zamawiający na początku roku zamieścił plan zamówień publicznych. Jak wynikła cała sprawa z COVID przystąpiliśmy do projektu unijnego celem zakupu respiratorów, defibrylatora itp. Obecnie dostaliśmy także dotacje na zakup tylko defibrylatora. Czy te zamówienia należy oszacować łącznie, czy są to jednak zamówienia nieplanowe, więc mogę szacować je jako osobne zamówienia?
Zamawiający na początku roku zamieścił plan zamówień publicznych. Jak wynikła cała sprawa z COVID przystąpiliśmy do projektu unijnego celem zakupu respiratorów, defibrylatora itp. Obecnie dostaliśmy także dotacje na zakup tylko defibrylatora. Czy te zamówienia należy oszacować łącznie, czy są to jednak zamówienia nieplanowe, więc mogę szacować je jako osobne zamówienia?
0
2020-07-16 09:05 0

A.

Anna .....

Fachowiec 132

1. Jeżeli pierwszy zakup został już dokonany i podpisano umowę, to kolejne zamówienie, na które otrzymano dotację, jest nowym zamówieniem szacowanym odrębnie (o ile ta dotacja nie była planowana).
2. Można tez spojrzeć na sprawę z drugiej strony...Jeśli pierwszy zakup dokonywany był na podstawie art. 6 specustawy dotyczącej COVID, to nie należy go łączyć z pozostałymi zamówieniami dokonywanymi w "tradycyjnej" procedurze.
Podsumowując punkt 1 i 2 - ja bym drugi zakup traktowała jako odrębne zamówienie.
1. Jeżeli pierwszy zakup został już dokonany i podpisano umowę, to kolejne zamówienie, na które otrzymano dotację, jest nowym zamówieniem szacowanym odrębnie (o ile ta dotacja nie była planowana). 2. Można tez spojrzeć na sprawę z drugiej strony...Jeśli pierwszy zakup dokonywany był na podstawie art. 6 specustawy dotyczącej COVID, to nie należy go łączyć z pozostałymi zamówieniami dokonywanymi w "tradycyjnej" procedurze. Podsumowując punkt 1 i 2 - ja bym drugi zakup traktowała jako odrębne zamówienie.
0
2020-07-16 09:46 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy