Forum

Powrót COVID, a zwrot wadium

P.

Paweł .....

8

Witam,
Mam taką zagwozdkę.......
W przetargu nieograniczonym (krajowy poniżej progu UE), jeden z wykonawców zwrócił się z rezygnacją z postępowania i o zwrot wniesionego wadium (wniesionego przelewem).
Niezależnie od tego faktu, jego oferta i tak została odrzucona z powodu niezgodności z SIWZ, o czym zostali poinformowani wszyscy Wykonawcy.
W między czasie zwróciliśmy się do Wykonawców o przedłużenie terminów związania ofert, ze względu na przedłużającą się ich ocenę.
Wiadomo, że wadium zwraca się wykonawcom po wyborze najkorzystniejszej oferty.
Ten wykonawca odrzucony chce, by wadium zwrócić mu już teraz... wydzwania i straszy pismami do KIO, że mu wadium przetrzymujemy ;)
Realnie przetarg rozstrzygniemy za koło półtora tygodnia.
Czy na gruncie obecnej sytuacji COVIDowej takiemu delikwentowi można odesłać wadium (bo i tak jego oferta nie bierze już udziału w postępowaniu)?
Tarcza 4.0 nic o tym nie mówi. Co radzicie... zignorować postulat delikwenta, czy dla świętego spokoju oddać mu wadium?
Pozdrawiam
Witam, Mam taką zagwozdkę....... W przetargu nieograniczonym (krajowy poniżej progu UE), jeden z wykonawców zwrócił się z rezygnacją z postępowania i o zwrot wniesionego wadium (wniesionego przelewem). Niezależnie od tego faktu, jego oferta i tak została odrzucona z powodu niezgodności z SIWZ, o czym zostali poinformowani wszyscy Wykonawcy. W między czasie zwróciliśmy się do Wykonawców o przedłużenie terminów związania ofert, ze względu na przedłużającą się ich ocenę. Wiadomo, że wadium zwraca się wykonawcom po wyborze najkorzystniejszej oferty. Ten wykonawca odrzucony chce, by wadium zwrócić mu już teraz... wydzwania i straszy pismami do KIO, że mu wadium przetrzymujemy ;) Realnie przetarg rozstrzygniemy za koło półtora tygodnia. Czy na gruncie obecnej sytuacji COVIDowej takiemu delikwentowi można odesłać wadium (bo i tak jego oferta nie bierze już udziału w postępowaniu)? Tarcza 4.0 nic o tym nie mówi. Co radzicie... zignorować postulat delikwenta, czy dla świętego spokoju oddać mu wadium? Pozdrawiam
0
2020-07-30 09:17 0

A.

Anna .....

Fachowiec 132

Kiedyś miałam podobny problem - postępowanie się przedłużało i wykonawca, którego ofertę odrzucono, zwrócił się o zwrot wadium przed wyborem oferty. Zadałam pytanie ekspertowi czy mogę wcześniej zwrócić wadium i otrzymałam taką odpowiedź: "Jak najbardziej zasadnym wydaje się zwrot wadium wykonawcy, którego oferta przestała wiązać. Natomiast faktycznie Pzp wskazuje zwrot wadium po wyborze oferty lub na wniosek w przypadku wycofania oferty przed terminem składania ofert. Ustawa szczegółowo reguluje procedurę zwrotu wadium – komu kiedy i w jakiej sytuacji, tam takiej sytuacji nie wskazano. Postrzegam to jako niedopatrzenie ustawodawcy."
Kiedyś miałam podobny problem - postępowanie się przedłużało i wykonawca, którego ofertę odrzucono, zwrócił się o zwrot wadium przed wyborem oferty. Zadałam pytanie ekspertowi czy mogę wcześniej zwrócić wadium i otrzymałam taką odpowiedź: "Jak najbardziej zasadnym wydaje się zwrot wadium wykonawcy, którego oferta przestała wiązać. Natomiast faktycznie Pzp wskazuje zwrot wadium po wyborze oferty lub na wniosek w przypadku wycofania oferty przed terminem składania ofert. Ustawa szczegółowo reguluje procedurę zwrotu wadium – komu kiedy i w jakiej sytuacji, tam takiej sytuacji nie wskazano. Postrzegam to jako niedopatrzenie ustawodawcy."
0
2020-07-30 09:35 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy