Forum

Powrót Procedura odwrócona a grupa kapitałowa

K.

Katarzyna .....

3

Wiem, że temat przewijał się już kiedyś, ale proszę o podpowiedź mimo wszystko. Procedura odwrócona. Do złożenia oświadczenia dot. grupy kapitałowej (w przypadku jego nie złożenia), które składane jest w celu podstaw wykluczenia, wzywamy tylko najwyżej ocenionego wykonawcę. Oświadczenia złożyło 2 z 3 wykonawców (w tym najwyżej oceniony). Oświadczenie złożył również trzeci w kolejce, nie określił jednak przynależności lub jej braku (nie zaznaczono). Poprosiliśmy o wyjaśnienie - wiem powinniśmy patrzeć tylko na wykonawcę nr 1. Czy takie wezwanie jest poważnym błędem i może skutkować np. nałożeniem korekty (projekt unijny)? Ta sytuacja nie miała jednak wpływu na wynik i nie naruszała zasad uczciwej konkurencji - błędna czynność nie rodziła negatywnych konsekwencji dla wykonawcy. Jeszcze kwestia podstawy wezwania - poszło z 26. 3. Czy można byłoby w takiej sytuacji wezwać do wyjaśnień z 26.2f (artykuł ten konkretnie mówi o złożeniu dokumentów, nie ich wyjaśnieniu, no ale...).

A tak tylko dla wytłumaczenia wezwania - swego czasu różnie do tematu podchodzono. Miałam okazję pracować z kimś kto mocno zawodowo zajmuje się zam. publ (wykładowca), a przy odwróconej i tak wzywał wszystkich do złożenia oświadczenia dot. grupy kapitałowej (w przypadku ich nie złożenia).
Wiem, że temat przewijał się już kiedyś, ale proszę o podpowiedź mimo wszystko. Procedura odwrócona. Do złożenia oświadczenia dot. grupy kapitałowej (w przypadku jego nie złożenia), które składane jest w celu podstaw wykluczenia, wzywamy tylko najwyżej ocenionego wykonawcę. Oświadczenia złożyło 2 z 3 wykonawców (w tym najwyżej oceniony). Oświadczenie złożył również trzeci w kolejce, nie określił jednak przynależności lub jej braku (nie zaznaczono). Poprosiliśmy o wyjaśnienie - wiem powinniśmy patrzeć tylko na wykonawcę nr 1. Czy takie wezwanie jest poważnym błędem i może skutkować np. nałożeniem korekty (projekt unijny)? Ta sytuacja nie miała jednak wpływu na wynik i nie naruszała zasad uczciwej konkurencji - błędna czynność nie rodziła negatywnych konsekwencji dla wykonawcy. Jeszcze kwestia podstawy wezwania - poszło z 26. 3. Czy można byłoby w takiej sytuacji wezwać do wyjaśnień z 26.2f (artykuł ten konkretnie mówi o złożeniu dokumentów, nie ich wyjaśnieniu, no ale...). A tak tylko dla wytłumaczenia wezwania - swego czasu różnie do tematu podchodzono. Miałam okazję pracować z kimś kto mocno zawodowo zajmuje się zam. publ (wykładowca), a przy odwróconej i tak wzywał wszystkich do złożenia oświadczenia dot. grupy kapitałowej (w przypadku ich nie złożenia).
0
2020-08-07 07:39 0

M.

Małgorzata .....

Fachowiec 1457

Ma pani rację ciągle jeszcze różni eksperci różnie podchodzą do tematu, a to dlatego, że informacja o grupie kapitałowej nie jest dokumentem na wezwanie tylko dokumentem, który wykonawca powinien złożyć bez wezwania. Z drugiej strony jest to oświadczenie w zakresie badania podstaw wykluczenia. Większość stanowisk idzie w kierunku, że o uzupełnienie GK w procedurze odwróconej wzywamy tylko najwyżej ocenionego. Ciągle są jednak tacy, którzy uważają, że żeby ocenić pod względem wykluczenia i przynależności do grupy kapitałowej najwyżej ocenionego nie wystarczy posiadać tylko jego oświadczenie, ale powinno się mieć oświadczenia od wszystkich. Osobiście nie jestem zwolenniczką tej tezy i uważam, że jeśli najwyżej oceniony mówi, że nie jest - to mi wystarczy, chyba, że wiem, że ewidentnie kłamie. To, że wezwaliście wykonawcę do złożenia wyjaśnień GK nie jest jakimś poważnym uchybieniem. Tyle tylko, że w takim przypadku zastanowiłabym się, czy nie poprosić o złożenie GK również tego wykonawcę, który w ogóle nie złożył GK. Będzie to swego rodzaju nadgorliwość ze strony zamawiającego, ale nikt nie zarzuci, że nie było równego traktowania wykonawców. Z pewnością takie działanie nie jest podstawą do nałożenia korekty dofinansowania.
Ma pani rację ciągle jeszcze różni eksperci różnie podchodzą do tematu, a to dlatego, że informacja o grupie kapitałowej nie jest dokumentem na wezwanie tylko dokumentem, który wykonawca powinien złożyć bez wezwania. Z drugiej strony jest to oświadczenie w zakresie badania podstaw wykluczenia. Większość stanowisk idzie w kierunku, że o uzupełnienie GK w procedurze odwróconej wzywamy tylko najwyżej ocenionego. Ciągle są jednak tacy, którzy uważają, że żeby ocenić pod względem wykluczenia i przynależności do grupy kapitałowej najwyżej ocenionego nie wystarczy posiadać tylko jego oświadczenie, ale powinno się mieć oświadczenia od wszystkich. Osobiście nie jestem zwolenniczką tej tezy i uważam, że jeśli najwyżej oceniony mówi, że nie jest - to mi wystarczy, chyba, że wiem, że ewidentnie kłamie. To, że wezwaliście wykonawcę do złożenia wyjaśnień GK nie jest jakimś poważnym uchybieniem. Tyle tylko, że w takim przypadku zastanowiłabym się, czy nie poprosić o złożenie GK również tego wykonawcę, który w ogóle nie złożył GK. Będzie to swego rodzaju nadgorliwość ze strony zamawiającego, ale nikt nie zarzuci, że nie było równego traktowania wykonawców. Z pewnością takie działanie nie jest podstawą do nałożenia korekty dofinansowania.
0
2020-08-07 08:20 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy