Forum

Powrót Wezwanie do złożenia wyjaśnień

I.

Ilona .....

5

Mam pytanie: Wykonawca w kosztorysie ofertowym ma różnego rodzaju błędy opisowe.
Jednym z nich jest np zamiast rusztowania do 10 m oferuje nam rusztowanie do 8 m , zamiast łącznika podtynkowego jednobiegunowego daje nam łącznik dwubiegunowy.
Co w takim przypadku robicie:
Wezwać do złożenia wyjaśnień
Poprawić na postawie 87 ust 2 pkt 3 i niech wyrazi zgodę na poprawę
czy odrzucić ofertę ?
Mam pytanie: Wykonawca w kosztorysie ofertowym ma różnego rodzaju błędy opisowe. Jednym z nich jest np zamiast rusztowania do 10 m oferuje nam rusztowanie do 8 m , zamiast łącznika podtynkowego jednobiegunowego daje nam łącznik dwubiegunowy. Co w takim przypadku robicie: Wezwać do złożenia wyjaśnień Poprawić na postawie 87 ust 2 pkt 3 i niech wyrazi zgodę na poprawę czy odrzucić ofertę ?
0
2020-09-24 12:43 0

P.

Piotr .....

Fachowiec 512

Należy wyjść od od tego czy zamówienie ma charakter kosztorysowy czy ryczałtowy.
W przypadku ryczałtu, błędy w kosztorysie nie mają istotnego znaczenia co do zasady i dopuszczalne jest wyjaśnienie i poprawa.
Dla rozliczenia kosztorysowego wyszedłbym od ustalenia czy wartości prawidłowe znajdują się jeszcze w kosztorysie w innym miejscu (daje to podstawę do określenia ewentualnej ceny za interesujący element). Jest wyrok KIO, który mówi o możliwości takiej korekty. W innym przypadku w mojej ocenie oferta podlega odrzuceniu.
Należy wyjść od od tego czy zamówienie ma charakter kosztorysowy czy ryczałtowy. W przypadku ryczałtu, błędy w kosztorysie nie mają istotnego znaczenia co do zasady i dopuszczalne jest wyjaśnienie i poprawa. Dla rozliczenia kosztorysowego wyszedłbym od ustalenia czy wartości prawidłowe znajdują się jeszcze w kosztorysie w innym miejscu (daje to podstawę do określenia ewentualnej ceny za interesujący element). Jest wyrok KIO, który mówi o możliwości takiej korekty. W innym przypadku w mojej ocenie oferta podlega odrzuceniu.
0
2020-09-24 12:51 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy