Podzielcie się wiedzą. Będę miała kilka oddzielnych przetargów na sukcesywne dostawy, gdzie będzie podpisana umowa na 1 rok np.:
1. mięsa;
2. pieczywa i wyrobów cukierniczych;
3. ryb, przetworów rybnych i warzyw mrożonych;
4. mleka i przetworów mlecznych;
5. owoców i warzyw
i chciałabym zastosować kryterium 100 % cena. A z tym się wiąże określenie w opisie przedmiotu zamówienia standardów jakościowych i opisać trzeba koszty cyklu życia.
Dostawy o ustalonych standardach jakościowych jest to typ lub gatunek dostaw znormalizowane, odpowiadające przeciętnym, oferowanym w powszechnej ofercie standardom, nie zaś specyficznym wymaganiom zamawiającego, czyli Zamawiający nie będzie wymyślał produkty, tylko opisze przedmiot zamówienia dostępny na rynku w szerokim tego słowa znaczeniu , bez ograniczania konkurencji.
Ale zastanawiam się jak uwzględnić te koszty cyklu życia. Część wyrobów żywnościowych np. pieczywo, owoce i warzywa gdzie dostawy będą codziennie albo co drugi dzień albo 3 razy w tygodniu to kosztów raczej nie będzie, bo jak opisuje art. 2 pkt 1a) co to jest cykl życia np. "utrzymanie przez okres istnienia" raczej nie będzie kosztów. Ale już np. dostawy ryb, przetworów rybnych i warzyw mrożonych utrzymanie przez okres istnienia będzie miał miejsce, bo te mrożonki po dostawie przez wykonawcę trzeba przed spożyciem przez jakiś okres utrzymywać np. w zamrażarce, chłodni. Jak mam te koszty obliczyć i doliczyć do szacunkowej wartości zamówienia np. koszty prądu.
Jakie kryterium stosujecie przy żywności i koszty cyklu życia? Zapraszam do dyskusji
Podzielcie się wiedzą. Będę miała kilka oddzielnych przetargów na sukcesywne dostawy, gdzie będzie podpisana umowa na 1 rok np.:
1. mięsa;
2. pieczywa i wyrobów cukierniczych;
3. ryb, przetworów rybnych i warzyw mrożonych;
4. mleka i przetworów mlecznych;
5. owoców i warzyw
i chciałabym zastosować kryterium 100 % cena. A z tym się wiąże określenie w opisie przedmiotu zamówienia standardów jakościowych i opisać trzeba koszty cyklu życia.
Dostawy o ustalonych standardach jakościowych jest to typ lub gatunek dostaw znormalizowane, odpowiadające przeciętnym, oferowanym w powszechnej ofercie standardom, nie zaś specyficznym wymaganiom zamawiającego, czyli Zamawiający nie będzie wymyślał produkty, tylko opisze przedmiot zamówienia dostępny na rynku w szerokim tego słowa znaczeniu , bez ograniczania konkurencji.
Ale zastanawiam się jak uwzględnić te koszty cyklu życia. Część wyrobów żywnościowych np. pieczywo, owoce i warzywa gdzie dostawy będą codziennie albo co drugi dzień albo 3 razy w tygodniu to kosztów raczej nie będzie, bo jak opisuje art. 2 pkt 1a) co to jest cykl życia np. "utrzymanie przez okres istnienia" raczej nie będzie kosztów. Ale już np. dostawy ryb, przetworów rybnych i warzyw mrożonych utrzymanie przez okres istnienia będzie miał miejsce, bo te mrożonki po dostawie przez wykonawcę trzeba przed spożyciem przez jakiś okres utrzymywać np. w zamrażarce, chłodni. Jak mam te koszty obliczyć i doliczyć do szacunkowej wartości zamówienia np. koszty prądu.
Jakie kryterium stosujecie przy żywności i koszty cyklu życia? Zapraszam do dyskusji
0
2016-11-03 20:10 0