Forum

Powrót postępowanie do 30 tys. euro a wyższe oferty

K.

Katarzyna .....

3

Postępowanie do 30 tys, euro. Szacunek 127.100 zł (prawie na granicy na co wskazywałam). Zapytania ofertowe - wpłynęły 3 oferty 1) 129.500zł netto, 2) 132.000 zł netto, 3) 148.500 zł neto- czyli wszystkie powyżej 30tys. euro. Co teraz? Unieważnić, przeszacować (np. uwzględniając średnią złożonych ofert i wtedy PN) i ogłosić? Czy zawierać umowę, załączając uzasadnienie? Tylko wtedy trzeba byłoby udowodnić w uzasadnieniu, że szacunek był rzetelny, a oferty zbliżone (dwie wyższe o 1,5 i o 5 tys). Nie lubię takich sytuacji na granicy progów, a nie wszystkim pasuje moje argumentowanie
Postępowanie do 30 tys, euro. Szacunek 127.100 zł (prawie na granicy na co wskazywałam). Zapytania ofertowe - wpłynęły 3 oferty 1) 129.500zł netto, 2) 132.000 zł netto, 3) 148.500 zł neto- czyli wszystkie powyżej 30tys. euro. Co teraz? Unieważnić, przeszacować (np. uwzględniając średnią złożonych ofert i wtedy PN) i ogłosić? Czy zawierać umowę, załączając uzasadnienie? Tylko wtedy trzeba byłoby udowodnić w uzasadnieniu, że szacunek był rzetelny, a oferty zbliżone (dwie wyższe o 1,5 i o 5 tys). Nie lubię takich sytuacji na granicy progów, a nie wszystkim pasuje moje argumentowanie
0
2020-12-04 12:01 0

P.

Paweł .....

8

Jeżeli szacowanie jest rzetelnie przeprowadzone i można to wykazać, to ok. Ja bym tego nie ruszał. Jak oferty są wyższe niż 30000 euro, to nic się nie dzieje, pod warunkiem - patrz zdanie pierwsze :)
Jeśli oferty mieszczą się w budżecie to możesz dokonać wyboru.
Masz rację co do wątpliwości przy bliskości bariery, to zawsze musi być dobrze uzasadnione przed ewentualną kontrolą. Miałem podobne sytuacje kilka razy, ale obyło się bez bólu.
Jeżeli szacowanie jest rzetelnie przeprowadzone i można to wykazać, to ok. Ja bym tego nie ruszał. Jak oferty są wyższe niż 30000 euro, to nic się nie dzieje, pod warunkiem - patrz zdanie pierwsze :) Jeśli oferty mieszczą się w budżecie to możesz dokonać wyboru. Masz rację co do wątpliwości przy bliskości bariery, to zawsze musi być dobrze uzasadnione przed ewentualną kontrolą. Miałem podobne sytuacje kilka razy, ale obyło się bez bólu.
0
2020-12-04 12:10 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy