Forum

Powrót Prawo opcji

A.

Aleksandra .....

3

Przedmiot zamawiany w ilości X, ale możliwe, że ze względu na różne okoliczności ta ilość może być w połowie niewykorzystana. Czy w takiej sytuacji mogę skorzystać z prawa opcji zaznaczając, że przedmiot zamówienia to 50% ilości X, a drugie 50% przewiduję korzystając z prawa opcji? Czy prawo opcji może wynieść 50%? I rozumiem, że nie muszę tego wykorzystać w całości ( tzn. po wyczerpaniu podstawowej ilości mogę wykorzystać jeszcze -zgodnie z zapotrzebowaniem-np. 10, 20 %, a nie całe 50%?
Przedmiot zamawiany w ilości X, ale możliwe, że ze względu na różne okoliczności ta ilość może być w połowie niewykorzystana. Czy w takiej sytuacji mogę skorzystać z prawa opcji zaznaczając, że przedmiot zamówienia to 50% ilości X, a drugie 50% przewiduję korzystając z prawa opcji? Czy prawo opcji może wynieść 50%? I rozumiem, że nie muszę tego wykorzystać w całości ( tzn. po wyczerpaniu podstawowej ilości mogę wykorzystać jeszcze -zgodnie z zapotrzebowaniem-np. 10, 20 %, a nie całe 50%?
1
2016-12-21 14:48 0

E.

Ewa .....

Fachowiec 512

Pani Aleksandro bardzo dobrze Pani rozumie określone w Pzp "prawo opcji".
Jeżeli zapiszę w siwz że chcę 100 t węgla ale opcjonalnie mogę kupić 150 t to oznacza że:
a) muszę kupić 100t a mogę od 100 t do 150 t
b) wartość zamówienia liczę dla 150 t
Czy 50% to dużo ? W mej ocenie jest to sporo, ale jeśli wynika to z przyczyn obiektywnych a nie asekuracji zamawiającego to oczywiście się obroni. Podałam przykład węgla (opału) którego wymagana ilość jest niewiadoma i będzie zależna od przyszłych warunków atmosferycznych. Fakt ten na pewno usprawiedliwia duży przedział tolerancji (opcji).
Pani Aleksandro bardzo dobrze Pani rozumie określone w Pzp "prawo opcji". Jeżeli zapiszę w siwz że chcę 100 t węgla ale opcjonalnie mogę kupić 150 t to oznacza że: a) muszę kupić 100t a mogę od 100 t do 150 t b) wartość zamówienia liczę dla 150 t Czy 50% to dużo ? W mej ocenie jest to sporo, ale jeśli wynika to z przyczyn obiektywnych a nie asekuracji zamawiającego to oczywiście się obroni. Podałam przykład węgla (opału) którego wymagana ilość jest niewiadoma i będzie zależna od przyszłych warunków atmosferycznych. Fakt ten na pewno usprawiedliwia duży przedział tolerancji (opcji).
1
2016-12-21 15:01 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy