Forum

Powrót wszystko złożone od razu z ofertą

M.

Marzena .....

0

Drodzy praktycy, czy jeśli dostajecie od razu wraz z ofertą wszystkie dokumenty, oświadczenia nawet te które wyraźnie były zapisana po wezwaniu (oświadczenia, np. o braku wydania prawomocnego wyroku sądu czy też nie orzeczono tytułem środka zapobiegawczego zakazu o ubiegania się o zamówienie itp) razem z ofertą, a macie tzw. procedurę odwróconą, /postępowanie poniżej progów unijnych/ to postępujecie:
a) przecie wszystko mam, do niczego nie wzywam, wybieram przezornego szczęśliwca i podpisuje umowę;
b) przecie napisałem w SIWZ, że wezwę -to - wzywam! I wykonawca składa wszystko raz jeszcze albo piszę, że już złożył albo nic nie pisze, bo czyta 26 ust. 6 i stwierdza (sobie w duchu), zamawiaczu - niesłusznie mnie niepokoisz, nic nie muszę ci uzupełniać, prawo 26 ust. 6 chronić mnie będzie
c) na wszelki wypadek do wyjaśnień wezwę i skorzystam z dobrodziejstw art. 26 ust. 3 zapytując wykonawcy, czy wszystko aktualne jest.
Drodzy praktycy, czy jeśli dostajecie od razu wraz z ofertą wszystkie dokumenty, oświadczenia nawet te które wyraźnie były zapisana po wezwaniu (oświadczenia, np. o braku wydania prawomocnego wyroku sądu czy też nie orzeczono tytułem środka zapobiegawczego zakazu o ubiegania się o zamówienie itp) razem z ofertą, a macie tzw. procedurę odwróconą, /postępowanie poniżej progów unijnych/ to postępujecie: a) przecie wszystko mam, do niczego nie wzywam, wybieram przezornego szczęśliwca i podpisuje umowę; b) przecie napisałem w SIWZ, że wezwę -to - wzywam! I wykonawca składa wszystko raz jeszcze albo piszę, że już złożył albo nic nie pisze, bo czyta 26 ust. 6 i stwierdza (sobie w duchu), zamawiaczu - niesłusznie mnie niepokoisz, nic nie muszę ci uzupełniać, prawo 26 ust. 6 chronić mnie będzie c) na wszelki wypadek do wyjaśnień wezwę i skorzystam z dobrodziejstw art. 26 ust. 3 zapytując wykonawcy, czy wszystko aktualne jest.
0
2016-12-23 08:55 0

J.

Jowita .....

0

Często się tak zdarza. My w takiej sytuacji wzywamy zgodnie z ustawą, ale podpowiadamy wykonawcy, by złożył nam w odpowiedzi tylko oświadczenie, że wszystkie wymagane dokumenty złożył wraz z ofertą i je wtedy uwzględniamy.
Często się tak zdarza. My w takiej sytuacji wzywamy zgodnie z ustawą, ale podpowiadamy wykonawcy, by złożył nam w odpowiedzi tylko oświadczenie, że wszystkie wymagane dokumenty złożył wraz z ofertą i je wtedy uwzględniamy.
1
2016-12-23 10:16 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy