Forum

Powrót Sumować, nie sumować czyli agregowanie zamówień

P.

Piotr .....

6

Witam. Temat nurtujący chyba najbardziej. Myślę, że nie tylko mnie. Mianowicie: jak udzielić zamówienia zgodnie z ustawą a może z poza ustawy? Taka sytuacja - przeprowadzony przetarg nieograniczony o wartości nieprzekraczającej progów unijnych. Przedmiot zamówienia załóżmy 50 pozycji np. artykuły biurowe. Ilości skalkulowane najdokładniej jak się da nawet z lekką górką. Okazuje się, że miesiąc przed końcem obowiązującej umowy w kilku pozycjach wyczerpano ilości danego asortymentu. I co tu począć:
1. kupić brakujący asortyment spoza ustawy?
2. wypowiedzieć umowę i przeprowadzić nowe postępowanie?
3. przeprowadzić postępowanie na brakujący asortyment?
Jestem ciekaw Waszej opinii.
Witam. Temat nurtujący chyba najbardziej. Myślę, że nie tylko mnie. Mianowicie: jak udzielić zamówienia zgodnie z ustawą a może z poza ustawy? Taka sytuacja - przeprowadzony przetarg nieograniczony o wartości nieprzekraczającej progów unijnych. Przedmiot zamówienia załóżmy 50 pozycji np. artykuły biurowe. Ilości skalkulowane najdokładniej jak się da nawet z lekką górką. Okazuje się, że miesiąc przed końcem obowiązującej umowy w kilku pozycjach wyczerpano ilości danego asortymentu. I co tu począć: 1. kupić brakujący asortyment spoza ustawy? 2. wypowiedzieć umowę i przeprowadzić nowe postępowanie? 3. przeprowadzić postępowanie na brakujący asortyment? Jestem ciekaw Waszej opinii.
1
2017-03-20 08:26 0

E.

Ewa .....

Fachowiec 512

Kupić brakujący asortyment w ilościach minimalnych (niezbędnych do zapewnienia funkcjonowania jednostki) Wszcząć nowe postępowanie obejmujące całość zamówienia w terminie takim aby można było podpisać umowę i realizować nowe zamówienie z chwilą zakonczenia obowiązującej umowy Oznacza to że poza ustawą kupię minimalną ilość ( zakładam że wartość tej części będzie poniżej 30000€) a nowe postepowanie przeprowadzone bez zwłoki obejmie pełen zakres zamówienia.
Kupić brakujący asortyment w ilościach minimalnych (niezbędnych do zapewnienia funkcjonowania jednostki) Wszcząć nowe postępowanie obejmujące całość zamówienia w terminie takim aby można było podpisać umowę i realizować nowe zamówienie z chwilą zakonczenia obowiązującej umowy Oznacza to że poza ustawą kupię minimalną ilość ( zakładam że wartość tej części będzie poniżej 30000€) a nowe postepowanie przeprowadzone bez zwłoki obejmie pełen zakres zamówienia.
1
2017-03-20 10:34 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy