Forum

Powrót Zatrzymanie wadium

A.

Anna .....

27

Zatrzymanie wadium
Korzystając z art. 24aa ust. 2 jeżeli kolejny Wykonawca uchyla się od zawarcia umowy to czy mogę zatrzymać wadium? Jeżeli tak, jak to wyegzekwować skoro art. 46 ust. 1 nakazał mi już zwolnić wadium.
Zatrzymanie wadium Korzystając z art. 24aa ust. 2 jeżeli kolejny Wykonawca uchyla się od zawarcia umowy to czy mogę zatrzymać wadium? Jeżeli tak, jak to wyegzekwować skoro art. 46 ust. 1 nakazał mi już zwolnić wadium.
1
2017-05-04 13:34 0

P.

Piotr .....

Fachowiec 512

Po wyborze najkorzystniejszej oferty Twoim obowiązkiem było zwrócić wadium wszystkim poza tym jedynym.
Wybór kolejnego Wykonawcy jest dla Zamawiającego fakultatywną czynnością, podobnie jak możliwość podpisania umowy przez kolejnego Wykonawcę. Dlatego co do drugiego, trzeciego ... nie zachodzi już prawo zatrzymywania wadium.
Po wyborze najkorzystniejszej oferty Twoim obowiązkiem było zwrócić wadium wszystkim poza tym jedynym. Wybór kolejnego Wykonawcy jest dla Zamawiającego fakultatywną czynnością, podobnie jak możliwość podpisania umowy przez kolejnego Wykonawcę. Dlatego co do drugiego, trzeciego ... nie zachodzi już prawo zatrzymywania wadium.
1
2017-05-05 10:38 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy