Forum

Powrót Brak oświadczenia wstępnego/JEDZ w ofercie w procedurze odwróconej

J.

Jacek .....

Fachowiec 1578

Ciekaw jestem opinii czy w przypadku braku w procedurze odwróconej w ofercie (nie najwyżej ocenionej) oświadczenia wstępnego/JEDza należy wezwać np. tego wykonawcę w trybie 26 ust.3 do złożenia oświadczenia?
Wątpliwości mam po dotarciu do informacji z pewnej kontroli uprzedniej z 2017r., gdzie analogicznie stwierdzono, że o oświadczenie o GK należy wzywać wszystkich bez względu na procedurę, mimo że w odwróconej badamy tylko pierwszego.
Ciekaw jestem opinii czy w przypadku braku w procedurze odwróconej w ofercie (nie najwyżej ocenionej) oświadczenia wstępnego/JEDza należy wezwać np. tego wykonawcę w trybie 26 ust.3 do złożenia oświadczenia? Wątpliwości mam po dotarciu do informacji z pewnej kontroli uprzedniej z 2017r., gdzie analogicznie stwierdzono, że o oświadczenie o GK należy wzywać wszystkich bez względu na procedurę, mimo że w odwróconej badamy tylko pierwszego.
1
2017-05-24 07:45 0

K.

Karolina .....

86

Art. 25a jednoznacznie stanowi o tym, co wykonawca składa do oferty. Dlatego też ja bym wezwała do uzupełnienia na podst. 26 ust. 3 oświadczeń wstępnych lub JEDZ, bez względu na to, czy to jest to procedura klasyczna czy odwrócona. Jeśli chodzi o GK to nie wzywamy tylko jak jest 1 oferta w postępowaniu.
Art. 25a jednoznacznie stanowi o tym, co wykonawca składa do oferty. Dlatego też ja bym wezwała do uzupełnienia na podst. 26 ust. 3 oświadczeń wstępnych lub JEDZ, bez względu na to, czy to jest to procedura klasyczna czy odwrócona. Jeśli chodzi o GK to nie wzywamy tylko jak jest 1 oferta w postępowaniu.
1
2017-05-24 08:51 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy