JAK ZŁOŻYĆ SPRAWOZDANIA ZA 2014 ROK

Zmiany w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 12 grudnia 2013 r,. dotyczące sposobu przekazywania rocznego sprawozdania o udzielonych zamówieniach, pokazały, że chcąc nie chcąc, każdy z Internetem zaprzyjaźnić się musi. Przekazując roczne sprawozdania jesteśmy „skazani’’ wyłącznie na drogę elektroniczną: roczne podsumowanie wysyłamy przy pomocy formularza umieszczonego na stronie Urzędu Zamówień Publicznych.

Zanim jednak przekażemy sprawozdania potrzebny nam jest login – BZP i hasło – BZP do zamieszczania ogłoszeń w Biuletynie Zamówień Publicznych. Jeśli nie posiadamy takiego loginu i hasła, pobieramy odpowiedni formularz znajdujący się stronie Urzędu Zamówień Publicznych, a następnie przekazujemy go pocztą na adres UZP.

Kiedy już dane te posiadamy, składanie sprawozdań w kilku prostych krokach wygląda następująco:

• Na ekranie głównym Portalu Zamawiający wybiera jeden z dwóch dostępnych serwerów umieszczonych w menu po lewej stronie ekranu,
  • Następnie Zamawiający loguje się do systemu BZP wprowadzając identyfikator użytkownika (login- BZP) oraz hasło-BZP,
  • Po zalogowaniu wyświetlana jest strona z dostępem do interaktywnych formularzy,
  • Po wybraniu linku „Roczne sprawozdanie" wyświetlana jest strona Systemu do przesyłania rocznych sprawozdań z danymi teleadresowymi Zamawiającego oraz możliwością wyboru opcji dot. przesyłania sprawozdania,
  • Wypełniając formularz sprawozdania Zamawiający musi postępować zgodnie z procedurą wybierając odpowiednie opcje i wypełniając odpowiednie pola formularza,
  • Na koniec wystarczy przejść do ostatniej strony formularza i wybrać opcję "Przesłanie sprawozdania".

Warto także pamiętać, że system do przesyłania rocznych sprawozdań nie przesyła na adres mailowy powiadomień o przekazaniu rocznego sprawozdania, za to Zamawiający może w każdej chwili przerwać wpisywanie danych do sprawozdania. Takie sprawozdanie przechowywane jest w systemie przez 15 dni od ostatniej modyfikacji. Aby kontynuować wprowadzanie danych do sprawozdania, po zalogowaniu się do Systemu do przesyłania rocznych sprawozdań należy wybrać opcję „Powrót do przerwanej sesji”.

Natomiast ważną kwestią w związku z nowelizacją w roku 2014 art. 4 ustawy Pzp, jest:

Po pierwsze: w informacji dotyczącej łącznej wartości zamówień udzielonych na podstawie wyłączenia z art. 4 pkt 8 ustawy Pzp uwzględnia się:

• w przypadku postępowań wszczętych przed 16 kwietnia 2014 r. zamówienia, których szacunkowa wartość nie przekraczała 14.000 euro,
  • w przypadku postępowań wszczętych od 16 kwietnia 2014 r. zamówienia, których szacunkowa wartość nie przekraczała 30.000 euro.

Po drugie: nie są objęte obowiązkiem sprawozdawczym zamówienia, które zamawiający udzielił na podstawie wyłączeń z art. 4 pkt 8a, z art. 4 pkt 8b i z art. 4 pkt 8c ustawy Pzp.

WYBIERZ SZKOLENIE Z ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH