Archiwa tagu: rodo

Nowości w szkoleniach ApexNet!

Serdecznie zapraszamy do udziału w szkoleniach ApexNet! Niezmiennie w naszym kalendarzu królują dwie najważniejsze tematyki ostatnich miesięcy, czyli elektronizacja zamówień publicznych oraz RODO. Na niektóre czerwcowe szkolenia obowiązują jeszcze ceny promocyjne, a dodatkowo nasi trenerzy przygotowali dla Was atrakcyjne nowości na czas wakacji:

Czytaj więcej

10 przykładów nadinterpretacji RODO

Odmowa przechowywania i przekazywania wizytówek innych przedsiębiorców bądź kontrahentów, niemożność skontaktowania się z klientem po wizycie fryzjerskiej lub kosmetycznej, zasłanianie tablic rejestracyjnych samochodów na zdjęciach… To tylko niektóre z przypadków, kiedy nowe Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych, znane wszystkim jako RODO, jest ostatnio coraz częściej wprowadzane dość nadgorliwie, prawdopodobnie ze strachu przed karami i sankcjami. […]

Czytaj więcej

Debata RODO dostępna na stronie ApexNet.pl!

5 kwietnia 2018 roku odbyła się transmisja na żywo debaty poprowadzonej przez Macieja Orłosia, który dyskutował z naszymi ekspertami na temat nowego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO). Ci z Was, którzy nie zdążyli obejrzeć całego spotkania będą mogli nadrobić zaległości – zajrzyjcie na naszą podstronę i dowiedzcie się, jak RODO powinno zostać wdrożone w […]

Czytaj więcej

Ostatnia część skryptu z chatu z naszym ekspertem RODO

Jeśli jeszcze nie znaleźliście odpowiedzi na swoje pytanie zadane na chacie podczas webinaru RODO, to teraz jest na to szansa! Zapraszamy 🙂 Zakupy w e-sklepie, wystarczy do zaznaczenia zgoda na przetwarzanie danych? Czy powinna być specjalna podstrona informująca szczegółowo o przetwarzaniu danych? W e-sklepie podstawą przetwarzania danych jest umowa czyli regulamin. Jeżeli posiadam dokumenty firmy […]

Czytaj więcej

Ustawa przyjęta przez sejm!

Informujemy, że 10.05.2018 sejm przyjął ustawę o ochronie danych osobowych, która dostosowuje polskie prawo do RODO. Za przyjęciem ustawy głosowało 233 posłów, przeciw było 176, a 25 wstrzymało się od głosu. Tym samym ustawa została przegłosowana i zgodnie z prawem została przekazana do Senatu do dalszego rozpatrzenia. Przypomnijmy, że ustawa określa m.in. wprowadzenie nowego organu […]

Czytaj więcej

Certyfikaty RODO w zamówieniach publicznych

Certyfikat RODO to pewnego rodzaju zaświadczenie o zgodności firmowych systemów z zasadami przetwarzania danych osobowych. Artykuł 42 Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych mówi, iż „Państwa członkowskie, organy nadzorcze, Europejska Rada Ochrony Danych oraz Komisja zachęcają – w szczególności na szczeblu Unii – do ustanawiania mechanizmów certyfikacji oraz znaków jakości i oznaczeń w zakresie ochrony danych […]

Czytaj więcej

Kalendarz szkoleń na maj już gotowy!

Kalendarz szkoleń zaplanowanych na maj 2018 roku jest już dostępny na stronie ApexNet.pl! W przyszłym miesiącu przygotowaliśmy dla Was standardowe i renomowane szkolenia z zakresu Zamówień Publicznych, RODO czy JEDZ – początkujący uczestnicy będą mogli nabyć nowych, aktualnych informacji, a ci bardziej zaawansowani pogłębić tę wiedzę, którą już dysponują. Wykonawcy, Zamawiający – serdecznie zapraszamy! Na […]

Czytaj więcej

Jak RODO wpłynie na pracę działu Human Resources (HR)?

Od 25.05.2018 r. zacznie mieć zastosowanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych – RODO). Będzie to skutkować istotnymi zmianami m.in. w […]

Czytaj więcej

Prawo do bycia zapomnianym w placówkach medycznych

W Polsce od 25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać RODO, europejskie rozporządzenie o ochronie danych osobowych, które m.in. ustanawia prawo do usunięcia danych, nazywane prawem do bycia zapomnianym. Polega ono na tym, że każdej osobie, której dane są przetwarzane, przysługuje prawo do ich usunięcia, czyli właśnie „bycia zapomnianym”. Prawo to może być realizowane przez podmiot […]

Czytaj więcej